БИЖУТО ВИНАГИ Е ПОДХОДЯЩА ДРЕХА
Вижте всички статии

Демантоидът краси руските дворци

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Photo by engin akyurt on Unsplash

 

    

    Демантоидът е една от най-красивите разновидности на зеления гранат. Този рядък и скъп полускъпоценен камък бил любим на прочутия бижутер на руските императори Карл Фаберже – и по цял свят се асоциира именно с с великолепната украса на руските дворци. Богатият, наситен зелен цвят и досега пленява сърцата на ценителите на ювелирните украшения.

Демантоидът се среща в различни нюанси на зелено, но най-често срещаните му разновидности са жълтеникаво, маслено и изумрудено зелено. Той предлага на погледа много красива цветова игра. Размерите му варират от няколко милиметра до 10 см; по-големи кристали почти не се срещат.

Демантоид се добива по целия свят. Находища са открити в Намибия, Пакистан, Иран, Кения, Мадагаскар, Италия, Камчатка и Чукотка. Но най-качествените екземпляри са от Среден Урал в Русия. Затова и от края на 19 век до наши дни тези камъни по цял свят се наричат „руски изумруд“ или „сибирски хризолит“. Особена уникалност на цвета на руския демантоид придават примесите на хризолит, които създават ефект на „котешко око“. Такива кристали, с изключение на Урал, много рядко се срещат само на територията на Пакистан.

 

                         Лечебни свойства

  Хората винаги са виждали в зелените камъни нещо мистично, недостъпно за разбиране. Маговете и екстрасенсите смятат демантоида за силен амулет. Според тях камъкът е в състояние да предпази от уроки, да донесе мир и хармония в душата.

Според йогите демантоидът защитава сърдечната чакра и нормализира кръвното налягане. Смята се също, че с помощта на този камък се лекуват импотентност, безплодие и някои психични разстройства.

 

                 Зодиак и демантоид

  Според астролозите демантоидът подхожда преди всичко на представители на „въздушните“ знаци - Везни, Водолей и Близнаци.

Също така, собствениците на камъка от зодия Дева със сигурност ще имат успех. На мъжете от този знак той носи финансово благополучие и стабилност, а при жените привлича вниманието на представителите на силния пол. Той обаче категорично не се препоръчва на Рибите.

Блестящият демантоид не харесва ежедневната суматоха – затова бижутата с него трябва да се носят само при специални, тържествени поводи.

 

...

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари