БИЖУТО ВИНАГИ Е ПОДХОДЯЩА ДРЕХА
Вижте всички статии

Скъпоценни и полускъпоценни камъни в България

 

 

Сред находищата на популярните полускъпоценни камъни в България трябва да се отбележат тези на светлосиния полупрозрачен аквамарин – неслучайно още древногръцкият естественик Плиний Старши му дал названието „морска вода“ („аква“ - вода, „марин“ - морска). Той се среща при Седемте рилски езера и връх Мальовица, Северозападна Рила, по река Вищерица, между Ботушево и Чепеларе, в районите на Ардино, селата Латинка и Ахряне.

Аметистът е лилав полупрозрачен камък, разновидност на кварца. Названието му означава „неопияняващ“ поради вярването на древните гърци, че предпазва от влиянието на алкохола. Находищата на аметисти са при Владая, град Маджарово, Малко Търново, Звездел, Ардино, района между реките Крумовица и Върбица в Южна България.

Находища на изумруди, които днес се смятат за изтощени, има в рилската местност „Урдини езера“, както и при село Югово в Централните Родопи. Да се намери сега там изумруд, дори единичен, е извънредно рядък шанс.

Полускъпоценният червено-оранжев карнеол се среща в Момчилградско, както и около Приморско.

Редкият зелен минерал малахит в България се намира предимно около медни и други метални залежи. Такива са находищата на медна руда в рудник „Елаците“ и около Кремиковци.

Опали в България може да се открият в Минерални бани – Хасковско, село Нановица – Момчилградско. Така или иначе, и там са рядкост, при това от полускъпоценни разновидности. По нашите земи принципно не са известни находища на скъпоценни видове опал.

Розовият родохрозит се среща в Кремиковци, Оброчище, Мадан, Осогово, Лъки. Погледни и тук 

Някога рубини имало около Джебел, село Падина – Кърджалийско, село Бял извор – община Ардино. Днес само оптимисти се надяват да открият нещо там.

Сравнително многобройни в България са находищата на разноцветния турмалин – при село Михалково в Източните Родопи, село Бяла черква в Пловдивско, в Смолянско, Асеновградско, Атия, Сакар планина, Витоша, Самоковско, село Турия – Казанлъшко, село Малко Дряново – Чирпанско, Сърнена Средна гора, при град Ардино.

Скъпоценни тюркоази все още някои търсачи се надяват да намерят в местността Спахиево поле – Хасковско.

Прозрачният разноцветен флуорит се намира понякога в Сакар планина, село Югово в Централните Родопи, Смолянско, в Малашевската планина.

Халцедон се среща в Кърджалийско. Има различни по цвят видове; ивичестият халцедон се нарича още ахат.

Находищата на най-често срещания червено-кафяв яспис са в Южна България – Кърджали, Момчилград, Маджарово, Хасково.

 

---

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Блог статии

Розов кварц за водолеите през 2021 г.

12 Яну 2021
Според астролозите, за представителите на зодия Водолей, 2021 година ще е изпълнена с интересни събития. Тяхното натрупване може да доведе до духовна...

Годината на Металния вол – смелост, енергия и бързина с бели, жълти и зелени камъни

31 Дек 2020
Според източния календар 2021 г. е годината на Металния вол и, ако трябва да я определим с една дума, то тази дума би била възможности!

Козирог през 2021: пестете, не харчете!

22 Дек 2020
Силна и енергична зодия, която няма нужда от специална подкана, за да върви напред. И все пак...Хороскопът на Козирог за 2021 г. показва, че представи...

Как да развием таланта си

02 Ное 2020
Природните дарби, склонности и предразположението към всякакъв вид творчество са важни - но дори и в този случай помощта и подкрепата няма да бъдат из...

Малахит, содалит, лазурит привличат приятели

26 Окт 2020
Няма нищо по-добро в света от това да знаеш, че имаш верни приятели, които те подкрепят, щом имаш нужда от тях. А природните минерали са много добри п...