БИЖУТО ВИНАГИ Е ПОДХОДЯЩА ДРЕХА
Вижте всички статии

Любимият камък на Фаберже защитава децата

 

  Названието на родонита идва от гръцката дума за роза. На Изток този минерал се нарича „камък на сутрешната зора“.

Основният цвят на минерала е нежно розов, но палитрата от нюанси е много разнообразна. Камъните биват матово и прозрачно розови, малиновочервени и дори тъмновишневи.

Най-често срещаната разновидност на родонита се нарича „орлец“ - почти непрозрачен камък с розови нюанси и черни жилки, който включва примеси от други минерали. Орлецът се използва за направа на бижута.

Много по-рядък вид е чистият родонит, понякога напълно прозрачен, със сочен червен цвят, който наподобява рубин.

В бижутерията родонитът е използван за първи път в Русия. Известният руски ювелир Карл Фаберже през септември 1913 г. поръчал 320 килограма най-висококачествен родонит и платил огромна сума за него. Така на света се появили много бижутерски изделия от родонит, включително прочутите „яйца на Фаберже“, които той направил по поръчка на руското императорско семейство за Великден – днес техните цени са космически!

Най-големите находища на родонит са на Урал, Мадагаскар и в Австралия.

 

Лечебни и зодиакални свойства

Родонит се носи от жени, за да уредят личния си живот – с помощта на украшения от този камък те омайват мъжете. До ден-днешен се смята, че украшения и фигурки от родонит в дома помагат да бъдат запазени мирът и спокойствието, като поемат в себе си отрицателната енергия.

Родонитът притежава и лечебни свойства. По-рано лекарите съветвали бездетните жени да носят родонит, за да родят. Съвременните гинеколози смятат този камък за свой професионален талисман.

Минералът има положителен ефект върху всички системи на тялото, влияе добре върху дейността на сърцето.

Смята се, че родонитът е особено подходящ за огнените знаци на зодиака – Стрелец, Овен и Лъв. Съществува мнение, че Близнаците и Везните също могат да разчитат на неговите чудотворни свойства.

Като цяло родонитът е идеален за хора с творчески професии – камъкът ще подкрепи техните начинания, ще ги насочва и вдъхновява.

Освен това родонитът се счита за най-добрия талисман за деца. Мнозина вярват, че ако дадете този камък на дете, то ще порасне силно, смело и здраво.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Блог статии

Искам да бъдa харесвана!

19 Окт 2020
Истинските жени винаги са знаели и знаят едно азбучно правило: да бъдеш истинска жена означава не само да си слагаш червило, да ходиш на токчета и да...

Амулети за щастливо семейство

12 Окт 2020
Украшенията от йолит са най-добрите амулети, които потушават семейните конфликти. Йолит е особено добър в онзи етап на връзката, когато съпрузите все...

Малахит, яспис, ахат гонят енергийни вампири

05 Окт 2020
Известно е, че се срещат хора, които имат мрачната дарба да изсмукват енергия от онези, с които общуват – т. нар. енергийни вампири. Само не си ги пре...

Петерсит и кахолонг привличат уважение

28 Сеп 2020
Всеки човек иска да бъде уважаван, но понякога ни се струва, че не получаваме това, от което се нуждаем. Чувстваме се пренебрегнати и това ни прави по...

Аметистът носи късмет в семейството, аквамаринът – късмет на път

21 Сеп 2020
„Роди ме, мамо с късмет, па ме хвърли на смет!“, казва народът. Избраните щастливци обаче са малко. А повечето хора трябва доста да се борят за късмет...